Časopis Ženske studije

Časopis Ženske studije je časopis za feminističku teoriju. Izlazio je od 1995. do 2002. godine tri puta godišnje i ukupno je objavljeno 15 brojeva. Pokrenut kao integralni deo projekta delatnosti Centra za ženske studije u Beogradu, sa idejom popularizacije feminističke teorije u regionu.

Tematski je pokrivao različite oblasti, pre svega istoriju i teoriju ženskog pokreta, različite struje u feminističkoj teoriji, sociologiju i antropologiju pola/roda, pravnu problematiku, književnu teoriju, ali i opštu teoriju kulture i problematiku drugih umetničkih disciplina. Pojavio se u trenutku kada su feminističke ideje na različite načine postale prisutne na javnoj sceni – u Beogradu su već nekoliko godina postojale značajne alternativne ženske grupe i čitava mreža ženskih inicijativa, čiji je značajan deo predstavljao i Centar za ženske studije.

Ženske studije i danas predstavljaju važan izvor za studentkinje i studente, kao i za istraživače i istraživačice u oblastima feminističke teorije, kontinentalne filozofije i teorija umetnosti i književnosti.

Od osnivanja do 10. broja glavna i odgovorna urednica bila je Jasmina Lukić, a od broja 11/12 iz 2000. godine do kraja izlaženja Branka Arsić.

zs10 mala

Ženske studije br. 10

zs11 mala

Ženske studije br. 11 / 12

zs1

Ženske studije br. 13