U toku priprema za obeležavanje treće decenije postojanja Centra za ženske studije, odlučile smo da u potpunosti digitalizujemo arhivu Ženskih studija, akademskog časopisa koji je pokrenut u prvim godinama rada naše organizacije. Ovog petka objavljujemo peti i šesti broj (dvobroj) časopisa Ženske studije, koji je izdat 1996. godine.

Časopis je izlazio sedam godina, od 1995. do 2002. godine, tri puta godišnje. Objavljeno je ukupno 15 brojeva, koji će od sada biti dostupni i u skeniranoj verziji. U narednih nekoliko nedelja pratite naš sajt i naše profile na društvenim mrežama Facebook i Instagram, jer ćemo svakoga petka objavljivati po jedan broj, odnosno, dvobroj, u okviru akcije Teorijski petak.

biblioteka1

U petom i šestom broju (dvobroju) časopisa Ženske studije, čija je tema Američka feministička kritika (I deo) / Ginokritika: istraživanja ženske književne tradicije, možete pročitati tekstove Rade Iveković, En Snitou, Biljane Dojčinović-Nešić, Ilejn Šouvolter, Sandre M. Gilbert i Suzan Grubar, Elen Mers, Branke Arsić, Darje Zaviršek, Radmile Nastić i Anđelke Milić.

Iz teksta "Ginokritika: istraživanja ženske književne tradicije" Biljane Dojčinović-Nešić, urednice ovog temata, izdvajamo:

Upravo zbog fleksibilnosti feminističke kritike, njene metodološke šarolikosti, zainteresovanosti za prevrednovanje i ponovno ispisivanje književne istorije kao i sve šire saradnje sa drugim kritičkim strujama, viđenja njene budućnosti se kreću od zahteva da se fokusira isključivo na "ženske teme", do ideje da je utemeljenost na kategoriji roda nedovoljna. Otud se može očekivati da će feministička kritika i dalje u najvećoj meri zavisiti od inventivnosti, afiniteta i interesovanja onih koji će primenjivati rezultate dosadašnjih istraživanja i otkrivati neke nove "staze feminizma".

Peti i šesti broj (dvobroj) digitalizovanog izdanja časopisa Ženske studije je dostupan na ovom linku.

 

Digitalizaciju časopisa Ženske studije je omogućio Rekonstrukcija ženski fond, a objavljivanje svih brojeva časopisa, u okviru Teorijskog petka, podržano je u sklopu projekta ACT – za aktivno građanstvo, uz podršku SDC/Građanske inicijative.