Polaznice druge Digitalne feminističke škole su, nakon održanih radionica o digitalnoj bezbednosti, pripremile brošuru o pionirkama i jednom pioniru informaciono-komunikacionih tehnologija sa ciljem da daju prostor onima čiji je rad bio istorijski skrajnut i nedovoljno primetan. 

Brošura Pionirke & pionir informaciono-komunikacionih tehnologija predstavlja pet žena i jednog muškarca, heroine i heroja informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), u svetlu njihovih zasluga koje su decenijama bile nevidljive zato što nisu bile/i beli heteroseksualni muškarci.

Ideja o nastanku brošure se javila nakon održanih radionica digitalne bezbednosti, koje Centar za ženske studije organizuje nekoliko godina za redom, a polaznice druge Digitalne feminističke škole, koje su brošuru pripremile, ovim poduhvatom su želele da daju prostor onima čiji je rad bio istorijski skrajnut i nedovoljno primetan.

PIONIRKE PIONIR IKT


U brošuri su predstavljene biografske beleške Ketrin Džonson, Ejde Lavlejs, Alana Tjuringa, Grejs Hoper, Hedi Lamar i Meri Alen Vilks. Njima se danas možemo zahvaliti za svet kakav poznajemo, jer bez njih i njihovih pronalazaka naša svakodnevica bi bila znatno drugačija.

Polaznice koje su istraživale o IKT pionirkama i pioniru, sastavile, lekturisale i pripremile tekstove o njima su Aleksandra Ivanović, Anđela Ruvidić, Anđelija Draško, Branimira Penić, Gorana Šarac, Iva Janković, Iva Vujčić, Izabela Kordić, Kristina Mijailović, Marina Trubić, Milijana Babić i Nataša Lazukić. Kroz ovaj proces ih je vodila Hristina Cvetinčanin Knežević, a podržao ceo tim Centra za ženske studije, kao i tim druge Digitalne feminističke škole.

 

Brošuru Pionirke & pionir informaciono-komunikacionih tehnologija možete preuzeti ovde.

 

 * Program Digitalne feminističke škole se organizuje uz podršku fondacije OAK/Trag, dok se svakodnevno funkcionisanje Centra za ženske studije odvija uz podršku SDC/Građanske inicijative i institucionalnog granta u sklopu projekta ACT – za aktivno građanstvo.