U petak, 10. marta 2017, Centar za ženske studije obeležio je 25 godina od svog osnivanja. Tim povodom organizovana je tribina na Fakultetu političkih nauka, na temu Ženske studije i/ili studije roda.

tribina-25god-centra 1

Panelistkinje Jovana Timotijević i Nađa Bobičić – obe doktorantkinje na FPN, ali i bivše polaznice alternativnog obrazovnog programa Ženskih studija, kao i master programa Studija roda – govorile su o prednostima i nedostacima institucionalnog i vaninstitucionalnog obrazovanja u oblasti ženskih studija, odnosno studija roda. Naglasile su značaj feminizma, feminističkih pristupa i opredeljenja, govorile o odnosu feminističkog pokreta i teorije, kao i o odnosu prema levici i kvir teoriji, pozivajući se na iskustva i primere iz rada Centra za ženske studije i Centra za studije roda i politike. U zaključnoj reči ponuđen je odgovor na pitanje o budućnosti ovih programa, sa ocenom da ona zavisi od budućih generacija.

tribina-25god-centra 2

U otvorenoj i dinamičnoj diskusiji učestvovale su sadašnje i bivše studentkinje i studenti Ženskih studija, aktivistkinje i aktivisti nekoliko feminističkih organizacija, kao i predavačice na programima Ženskih studija i Studija roda. Tribinom je moderirala prof. Daša Duhaček, jedna od osnivačica našeg Centra.

tribina-25god-centra 3