Mreža ženskih biblioteka predstavlja pokušaj povezivanja svih ženskih biblioteka u Srbiji. Nastala po ugledu na Mrežu žena u crnom i Mrežu žena protiv nasilja, Mreža ženskih biblioteka želi da podstakne spajanje srodnih inicijativa u celoj zemlji.

Cilj ove inicijative je dvostruk. Verujemo da ćemo na ovaj način pospešiti komunikaciju među ženskim grupama koje objavljuju sopstvena izdanja, učestvuju u objavljivanju kao koizdavači, ili prikupljaju izdanja drugih grupa, gradeći sopstvene biblioteke. Postojanje ovakve Mreže omogućava nam da se obaveštavamo o izdanjima koja objavljujemo, ali i da organizujemo njihovu distribuciju i promociju izvan svog grada. Na taj način povećavamo informisanost o izdavačkom radu ženskih organizacija, utvrđujemo postojeća znanja i delimo ih dalje, novim ženama koje čitaju knjige iz „ženskih biblioteka“.

U Srbiji postoji mnogo takvih bibiloteka koje su nastale trudom brojnih žena koje su u svoje gradove donosile knjige, časopise i brošure iz svih delova sveta. Mnoge od njih su pisale, prevodile ili naprosto nosile materijale, pohranjujući ih na neko zajedničko mesto koje će biti dostupno svima u njihovom gradu. Za postojanje takvih biblioteka se vrlo često ne zna. Stvaranje Mreže ženskih biblioteka treba da omogući svim studentkinjama/tima i aktivistkinjama/tima da u svojim lokalnim zajednicama pronađu takvu vrstu literature.

Inicijativa Mreža ženskih biblioteka otvorenog je karaktera. Pod time se podrazumeva da nove biblioteke stalno iskrsavaju i da se stare stalno uvećavaju. U Mreži ima mesta za sve takve biblioteke – i male i velike, i one koje veći naglasak stavljaju na književnost i one koje okupljaju teorijske naslove.