TakeBackTheTime

Stripovi o pandemiji i neplaćenom kućnom radu

TakeBackTheTimeCentar za ženske studije Beograd i Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA organizovale su istraživanje sa ženama iz Srbije i Bosne i Hercegovine o neplaćenom kućnom radu u toku pandemije. Iskustva žena koje su učestvovale u fokus grupama pretočene su u strip.

Centar za ženske studije Beograd i Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA tokom ove godine realizuje istraživački projekat „Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju”. U okviru velikog istraživanja istraživački timovi CŽS i Crvene organizovali su i niz fokus grupa, a iskustva koja su devojke podelile tom prilikom pretočena su u serijal strip epizoda koje su postale pravi hit na društvenim mrežama.

Predmet istraživanja „Vratiti svoje vr(ij)eme” jesu položaj i iskustva mladih žena u kontekstu COVID-19 pandemije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, sa željom da se sazna na koje je sve načine pandemija COVID-19 uticala na preraspodelu, kvalitet i kvantitet neplaćenog kućnog rada koji obavljaju žene, starosti od 19 do 34 godine u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Uz pomenute strip epizode, krajnji rezultati istraživanja, kao i komparativna analiza, biće javno dostupni u sklopu kampanje koja za cilj ima podizanje društvene svesti o ovom problemu.

TakeBackTheTime

„Mislim da tema dobro prikazuje jednu apsurdnu situaciju koja je mogla biti mnogo manje stresna samo da jedni druge – muški, ženski, stari, mladi – malo više slušamo, malo više razgovaramo i malo više pokušamo da razumemo.” izjavila je ilustratorka Danica Jevđović.

Njene ilustracije nastale su na osnovu priča koje je, osluškujući iskustva devojaka iz cele Srbije i Bosne i Hercegovine, uobličila književnica Lejla Kalamujić.

Radujemo se što ćemo uskoro moći da vam predstavimo i rezultate istraživanja a do tada vas upoznajemo sa prve tri junakinje Azrom, Lanom i Miom. 

 

 

Projekat „Vratiti svoje vr(ij)eme” realizovan je uz pomoć Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD) i podršku Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).