Članice istraživačkog tima

Rodno zasnovano nasilje u doba COVIDA-19: razgovor i predstavljanje temata

Članice istraživačkog timaCentar za Ženske studije u Beogradu organizuje razgovor i promociju povodom izlaska temata „O nasilju nad ženama – prilog proučavanju“, koju objavljuje u saradnji sa časopisom Antropologija.

Centar za Ženske studije u Beogradu organizuje razgovor i promociju povodom izlaska temata „O nasilju nad ženama – prilog proučavanju“, koju objavljuje u saradnji sa časopisom Antropologija.

Časopisu možete pristupiti na ovom linku.

Tema razgovora biće uticaj situacije globalne pandemije na rodno zasnovano nasilje nad ženama. Naime, autorke priloga temata su svoje tekstove završile pre nego što se svet radikalno promenio. Sada, kada se sve slabosti trenutnog globalnog sistema pokazuju surovo ogoljenim, naše sagovornice će nam dati uvide u to šta se u međuvremenu – od pisanja do objavljivanja tekstova – izmenilo kada su u pitanju teme kojima su se u svojim istraživanjima ranije bavile: radom socijalnih centara, položajem sezonskih radnica, iskustvom nasilja iz perspektive psihologije, reakcijama globalnih i lokalnih institucija, prikazom ovog oblika nasilja u medijima i digitalnim nasiljem usmerenim na žene.

Članice istraživačkog tima

U razgovoru će učestvovati autorke Marina Simić, Milica Skočajić, Lara Končar, Ivana M. Jakšić, Tanja Ignjatović, Milica Batričević, Jelena Višnjić i Hristina Cvetinčanin Knežević; kao i Marko Pišev, urednik Atropologije i Tamara Šmidling, programska koordinatorka u fondaciji Kvinna till Kvinna.

Razgovor će moderirati Nađa Bobičić.

Datum, vreme i mesto održavanja razgovora je utorak, 22.12.2020. godine, od 19h do 20.30h na Zoom platformi.

Link za pristup razgovoru, kao i druge dodatne informacije možete naći u najavi događaja na Fejsbuk platformi.

Uvodna beleška RZN

Iz uvodne beleške, koju su sastavile urednice temata Zorica Ivanović i Nađa Bobičić:

„Ovakvo oblikovanje temata, koje uključuje tekstove iz različitih disciplina – antropologije, feminističkih teorija, psihologije, studija kulture i medija – osmišljeno je u skladu sa tezom o tzv. kontinuumu nasilja ili mozaiku nasilja. Ova perspektiva naglašava da RZN predstavlja društveni fenomen koji podrazumeva čitav splet različitih oblika nasilja koji su međusobno povezani, iako ne uvek na jednostavan i eksplicitan način. Osvetljavanje veza između direktnih i vidljivih nasilnih praksi i manje vidljivih procesa strukturnog, simboličkog i svakodnevnog/normalizovang nasilja nad ženama nam se čini posebno važnim u procesu traženja odgovora na pitanje kako i zašto ovaj oblik nasilja opstaje, pa i uslovima kada je definisano kao kršenje ljudskih prava i kazneno sankcionisano. To istovremeno znači da interpersonalno, partnersko i porodično nasilje nije moguće razumeti bez razmatranja šireg društveno-ekonomskog, političkog i kulturnog konteksta u kome se nasilje nad ženama pojavljuje i (re)produkuje. Na taj način, svaki od tekstova u tematu, osim kao samostalna celina, ujedno funkcioniše i kao deo šire slike kojom se iz više perspektiva želi osvetliti da je RZN kompleksan fenomen, čiji su uzroci i posledice višestruki.

Istrajnost različitih vidova nasilnih praksi kojima su žene i devojke izložene pokazuje da strategije koje se oslanjaju samo na pravno-kaznene mere, iako neophodne, nisu dovoljne. Ovde se zalažemo za šire razumevanje RZN i analiza strukturnih uslova, procesa, politika, diskursa i praksi putem kojih se ovi oblici diskriminacije i nasilja stvaraju i održavaju.”

Tekstovi u tematu Antropologije proizašli su iz višegodišnjeg istraživanja „Društveno-ekonomski kontekst i pitanje rodno zasnovanog nasilja“ koji je Centar za ženske studije sproveo uz podršku fondacije Kvinna till Kvinna.